گاهي شادي، گاهي غم
گاهي شادي، گاهي غم
گاهي شادي، گاهي غم
تاثير برد و باختهاي ورزشي بر سلامت روان جامعه
دکتر پرويز رزاقي، روانشناس و عضو هيات علميدانشگاه تربيت مدرس درباره دلايل بروز اين هيجانات و شاديهاي دسته جمعي ميگويد: «وقتي يک تيم در سطح جهاني پيروز ميشود، مردم آن کشور که طرفدار آن تيم هستند، ميدانند که لااقل چند ميليون نفر شاهد اين موفقيتاند و همين هيجانشان را بيشتر ميکند. از طرف ديگر، آنها ميدانند که بقيه مردم دنيا به هيجانات و احساسات آنها توجه ميکنند و ديگر اينکه حس ميهنپرستي و وطندوستي هم سبب افزايش شور و هيجان ميشود. يعني کارهايي از قبيل دويدن با پرچم و پخش شدن سرود ملي و غيره موجب افزايش هيجان عمومي جامعه ميشود.» از طرف ديگر، آدمها خودشان را به جاي قهرمانها حس ميکنند؛ يعني پاسخ نيازهاي خودشان را در وجود يک نفر ديگر ميبينند و اين به وجدشان ميآورد. البته شادي بيحد و حصر مردم از قهرماني مليپوشان کشورشان دليل ديگري هم ميتواند داشته باشد که دکتر رزاقي برايمان توضيح ميدهد: «اين پيروزيها موجب يک احساس توانمندي جمعي ميشود؛ اين حس که ما ميتوانيم. برعکس آن در موقعيت شکست است که احساس ناکامي به وجود ميآيد و اين فکر توأم با حسرت و خشم که ما ميتوانستيم.»
همه جوگير ميشوند
اما غيرمنتظره بودن پيروزي هم در شديد شدن هيجان شادي آن مؤثر است. دکتر رزاقي ميگويد: «وقتي مردم کشوري يا طرفداران تيمي انتظار پيروزي تيمشان را ندارند، اگر آن تيم پيروز شود، ميزان هيجانشان دو برابر ميشود. براي مثال، علت شادي تاريخي مردم ايران وقتي ايران استراليا را شکست داد يا علت جشنهاي مکرر مردم روسيه و ترکيه پس از پيروزي تيمهايشان در جام ملتهاي اروپا همين موضوع بود، در حالي که اگر مردم به پيروزي تيمشان عادت داشته باشند، انتظار آنها از تيم بيشتر ميشود و ميزان استرس و اضطراب آنها و همينطور اعضاي تيم و حتي مسوولان ورزشي بيشتر ميشود و اين ميتواند سلامت رواني را تهديد کند. براي مثال، ما چون عادت داريم در بعضي وزنهاي کشتي يا وزنهبرداري مدال بگيريم، اگر تيم قهرمان نشود در روحيه طرفداران تأثير منفي ميگذارد.»
کوتاه ولي شيرين
البته هيجانات شادي نسبت به غم و اندوه موقتيتر و زودگذرتر هستند.بهطور معمول، بيش از چند ساعت و درنهايت يکي دو روز طول نميکشند، در حالي که وقتي تيم شکست ميخورد، حالت کرختي و بيحالي و شکوه و شکايت از مسوولان بيشتر دوام ميآورد.
منبع:www.salamat.com
/ک
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}